Mače

Znala sam odlično da sve to počinje sa onim – “Gdje ima mjesta za jedno, ima i za dvoje; gdje ima za dvoje, ima i za troje…”, i da se slijedom te logike avlija malo pomalo pretvori u azil za mačke lutalice, pretrpan plastičnim posudama sa krekerima.

Poznavala sam ljude koji su davali pola plate za hranu, pijesak, posjete veterinaru i sve što zahtijeva život jedne prosječne mačke, puta onoliko koliko napuštenih mačaka završi pred njihovim vratima. Sjećam se dok smo živjeli u Starom Gradu, glumica Ornela Beri, koja je živjela u našoj zgradi, svoju šupu za drva u suterenu zgrade bila je preuredila u svratište za mačke, kojima je redovno mijenjala bijele čaršafe kao u pravom mačijem hotelu, a uz to ih hranila najskupljom Whiskasovom hranom.

No, uprkos svim tim izazovima, stvar je bila gotova: malo sivo mače koje se jutros našlo u našoj avliji bilo je toliko slatko i umiljato da smo odlučili da ćemo ga zadržati, pa šta nam Bog da. Bila sam mu čak smislila i ime koje je savršeno odgovaralo njegovoj naravi, ali sve je palo u vodu kada se otkrilo da je mače zapravo – ona.

“Šta će nam, žensko je? Šta kad dođu mačići? Gdje s njima? Ja je ne nosim na kastriranje…” uslijedilo je. Čak je i naš mačak Hans, licemjerni izdajica, ljutito frknuo na malo mače, iako je i on sam došao kod nas na isti način – kao malo ostavljeno mače, ali kao njegovo veličanstvo muškarac.

Tražeći rješenje za mače, mozgala sam kako se ono uopšte moglo naći kod nas, pa sam poslala poruku komšinici preko puta u čijoj avliji sam prije neki dan vidjela njenu mačku kako se gega pod teretom buduće prinove.

“Da nije slučajno tvoje?” – pitala sam, uz poslatu sliku mačeta.

Komšinica se klela da nije njeno.

Na pamet su mi pale dvije sestre, rodice mog sina, koje su u svojoj avliji imale već mali azil od nekih trinaest mačaka, pa sam mislila da ako ima mjesta za trinaest, mora biti i za četrnaest. Pozvala sam njihovu mamu kao koordinatora humanitarnog projekta jer su njih dvije bile na ljetovanju. Njihova mama se upravo spremala na more u Gradac i jedva je bila našla ženu koja će u njenom odsustvu brinuti za postojeće mačke, tako da joj se novo mače nikako nije uklapalo u budžet.

Trenutno odmaram od pokušaja udomljavanja mačeta i u fazi sam smišljanja imena. Palo mi je na pamet da sliku mačeta podijelim na nekoj društvenoj mreži i zajedno sa prijateljima izaberem neko najmačkastije ime, a najbolji prijedlog nagradim- mačetom. 😊

rikica51
"Oči su slijepe. Treba tražiti srcem."

40 komentara

     1. hahaha…ne vjerujem da se kod blogerasice rara moze sta desiti ofrlje.
      rara to zafrljaci iz vise pozicija da utrefi sto je naumila.
      Dobar nijet sa onim vjesrskim uvjerenjem: covjek snuje a Bog odlucuje”…u ovom slucaju rikica presudjuje…
      u trci sam sa imenom

     2. Dobila je ime po Din Groguu (drugo ime Baby Yode) jer ima običaja zašiljiti uši dok se igra, samo što je sva crna za razliku od ovog lika

     1. Dovoljno da mi se pošalje veterinarska inspekcija ako osvojim nagradu, tako da, s obzirom da ti se imena sviđaju, ne usuđujem se rizikovati učestvujući u igri 😁

 1. Bas je tvoja nagrada velika motivacija za trazeno ime.
  Nekako je umenjena vrijednost kad joj nisi saznala lozu.Dobro bilo je ;cija je prije no sto se begenisanje ukajti.
  Da ne idemo iz domacih imena evo prijedlog: MEJRIMICA iz porodice Avlijanera.
  Lahko se kod udomitelja preinaci u Merry-ca ili stagpodj po volji a da se korijen zna iz kojeg je nastala nova obleka.
  Za sad toliko.
  Pisi jel’ treba vise ako je ovo malo😘😘🥲

   1. ok…ne javljaj tako ti Allaha.
    Povlacim se iz nadmetanja.Razlog je sto vec ima macku,kucnu,sa imenom Siba Veliko slovo je sa kvacicom iznad).
    Drugi razlog je sto ne zelim vise patnje nego sto je imam.Zavoli se zivotinja i kad joj dodje kraj nastupa ona zal za izgubljenim voljenjem.Velika je to bol .Govorim iz iskustva.
    Oprosti mi na ovom ucestalom javljanju
    Ovo oprosti da te udobrovoljim kako bi ,nekako,procitala moje nedodirljivo.
    Nemam ja namjeru uspjeti kako bi se oglasavao cirakom na tvoj plamen uzdijen zarad macke u povojima.
    Onako…sve je bio govor dusi koja je ionako nedokaziva u izboru…kazem Ti
    Hairli vam bilo udomljavanje mackice .

    1. jos i ovo u prilog odustajanja i necu vise

     Gdje su nebeske ptice ljudskih snova i preko kojih se to bezbronjih mora i vrleti do njih dolazi?Da li nam se ta duboka ceznja djetinje nerazumnosti posigurno javlja samo kao tuzni znak izvezen na mahramama i na safijanskim koricama bespotrebnih prica?
     Covjek traga…traga da cuje ,da se cuju ,i tudje misli mimo naseg mislenog u odgovoru
     Prica je o Aleksandru Makedonskom
     “Car je,prica se,dobio na poklon divne posude od stakla.Poklon mu se veoma svidio,a ipak je sve polupao.
     -Zasto? Zar nije lijepo?–pitali su ga
     -Bas zato–odgovorio je on
     -Toliko su lijepe da bi mi bilo tesko da ih izgubim.A vremenom bi se jedna po jedna razbijala,i ja bih zalio vise nego sad.Neizmjerno vise
     Prica je naivna a opet me zaprepastila.
     Smisao je gorak;covjek treba da se odrekne svega sto bi mogao da zavoli,jer su gubitak i razocarenje neizbjezni.Moramo se odreci ljubavi da je ne izgubimo.Moramo unistiti svoju ljubav ,da je ne uniste drugi.Moramo se odreci svakog vezivanja ,zbog moguceg zaljenja.
     Misao je surovo beznadna.Ne mozemo unistiti sve sto volimo;uvijek ce ostati mogucnost da nam to drugi uniste”<<(M.S)

 2. Baà mi ne pada na pamet ni jedno žensko ime za mačke, jer su svi imali samo muške :/. Nažalost, previše su diskriminirane, za razliku od muških!

  Moram reć da nisam neki veliki mačkoljubac i u stanovima ih ne mogu ni zamisliti. Mozda nekad kad bih imala kuću

   1. Ma bona, šalim se ja, nebi je mogla ni uzeti, imam već sad problem kad idemo na godišnji, ko će ih hraniti itd. A moj Django ne podnosi mačiće, garant bi je ubio, jedne godine sam donijela Lunu iz BiH, bila mala udomila je prijateljica, ovaj kad je vidio poludio, počeo da reži na nju i htio je napasti, tako da, dok je on živ ne mogu novo mače udomit.

 3. Kod nas su sve zenske mace Kitty. Pa eto, ako ti se slucajno svidi nije mi rizik jer sam u Tajlandu :).

  A prije nekih 6 mjeseci u nasu avliju je usetalo sicusno, sugavo, izgladnjelo i prestravljeno mace, kojem je Sara, nakon sto smo saznali da je decko, dala ime Cillian (citaj Kilijan); ako se pitas po kome, pa po Cillian Murphy-ju :). Evo ga sad macorina!

Komentariši